kampioenschap van Belgie 2014 AVIBO in het gewest IEPER.

MEER DAN DUIZEND VINKENIERS ZAKKEN OP 29 JUNI AF NAAR WESTHOEK

 

BK Vlaamse Vinkenzang in teken van WOI

 

Het gewest Ieper is klaar voor het Belgisch Kampioenschap Vinkenzang. - Foto Thomas De Conseth

Het gewest Ieper is klaar voor het Belgisch Kampioenschap Vinkenzang. – Foto Thomas De Conseth

De baan van Boezinge richting Merkem wordt op zondag 29 juni het terrein voor het nationaal kampioenschap Vlaamse Vinkenzang. Meer dan duizend vinkeniers blazen er verzamelen met hun prijsbeesten en hopen dat hun vink het meeste aantal liedjes fluit.

THOMAS DE CONSETH

De Algemene Vinkeniersbond organiseert op zondag 29 juni het nationaal kampioenschap Vlaamse vinkenzang. Het gewest Ieper neemt dit jaar de organisatie van het evenement op zich. Raphaël Claeys is aangeduid als hoofdverantwoordelijke. “Het gewest Ieper bestaat uit vijf maatschappijen: K.M. Kaaivink Ieper, K.M. Ijzervink Boezinge, K.M. Poelvink Poelkapelle, KM Sint-Philippe Vlamertinge en KM De Vrijbosvink Langemark. De organisatie van het Belgisch kampioenschap vindt dit jaar plaats in de Westhoek naar aanleiding van de honderdjarige herdenking van WOI.”

 

De wedstrijd vindt plaats op de baan van Boezinge richting Merkem. “We hebben nood aan voldoende huisvesting om alle deelnemers op te vangen. De straat wordt verkeersvrij gemaakt vanaf zes uur ’s morgens. De wedstrijd begint pas om 9 uur, maar de eerste deelnemers komen al toe om half 7. We verwachten meer dan duizend vinkeniers, maar het precieze aantal zal afhangen van de weersomstandigheden. Slecht weer zou een nachtmerrie zijn voor ons, maar dat is nog nooit voorgevallen tijdens een kampioenschap.”

 

De regels zijn eenvoudig. “De vinkeniers zitten op 2,4 meter van elkaar”, legt Claeys uit. “De bedoeling is simpel: je vink moet het meeste aantal liedjes fluiten. Per liedje wordt een streepje getrokken. Om de tien minuten moet de vinkenier een kooi naar rechts opschuiven om de liedjes van zijn buur te tellen. Topvogels kunnen meer dan duizend liedjes fluiten in een uur. Dat is zowat om de drie seconden een suskewiet.”

 

Het is dit jaar de 54ste editie van het Belgisch kampioenschap. Heel wat mensen werken mee aan de organisatie ervan. “Zowat honderd vrijwilligers helpen mee”, weet Raphaël. “Sinds september komt de werkgroep wekelijks samen.” Om geld in te zamelen worden zelfklevers verkocht tijdens de feesten van collega-vinkenbonden.

 

 

Voor de eer

“Het prijzengeld is niet hoog”, vertelt Jan Hollevoet van Avibo. “De winnaar krijgt twintig euro. In onze sport draait het niet om het winnen van grote sommen geld, maar om de eer. Rijk zal je er niet van worden. Het moet een passie zijn. Mensen die hun vogels voor grof geld verkopen, proberen we te mijden.”

 

Door de strenge wetgeving zijn de vinkeniers bijna volledig aangewezen op gekweekte vinken. “Het vangen van vinken is sinds 1972 verboden”, licht Hollevoet toe. “Sinds 1974 is er een bevoorradingsregelgeving met inloopkooien voor vogels. Het is niet makkelijk om de vinken te kweken en het vraagt veel onderhoud. Gelukkig is de vinkensport niet ten dode opgeschreven. We tellen zo’n 10.000 leden.”